Fortsätt till huvudinnehåll

Kråkflickan - Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundqvist

Jeanette Kihlberg är kriminalkommissarie och lever ett ganska trist förortsliv med man och tonårsson. Hennes man Åke är en ansvarslös konstnär som inte vågar lämna in sina verk till något galleri, inte vill jobba med något annat och inte ser några problem med att låna pengar av Jeanettes föräldrar. Dessutom känner hon sig motarbetad på jobbet och misstänker att hennes situation där skulle se annorlunda ut om hon var man.

Tidigt en morgon hittas kroppen av en pojke i ett buskage. Kroppen är svårt sargad och närmast mumifierad. Eftersom man inte kan identifiera den döda pojken och han är av utländsk härkomst så ges fallet låg prioritet. Fler kroppar av unga pojkar hittas i Stockholm, trots detta är det en relativt liten utredning med få resurser som Jeanette leder.

Samtidigt får vi följa psykoterapeuten Sofia Zetterlund som är närmast besatt av sin klient Victoria Bergman. Hon spenderar sin fritid med att lyssna på gamla inspelningar av deras samtal. Victoria är en kvinna som blivit utsatt för ett flertal grova sexuella övergrepp som flicka och blivit sviken gång på gång. Sofia har dessutom samtal med en pojke från Sierra Leone som varit barnsoldat i sitt hemland. Detta är något av henne specialområde eftersom hon själv arbetat i landet och mött på barnsoldater där.

De båda kvinnornas liv möts i samband med Jeanettes utredning och de utvecklar en vänskap.

Kråkflickan är en kriminalroman, men det är också en bok om svek, om mänskliga relationer, om vad som händer med en människa som utsätter andra för hemska saker och vad som händer med den som blir utsatt. Jag har lyssnat på boken som ljudbok, under lyssningen skrev jag det här inlägget. Läs gärna det.

Eriksson och Axlander-Sundqvist har ett speciellt språk och tillsammans med  Reine Brynolfssons något raspiga uppläsning så blir det nästan hypnotiskt ibland. Sedan väcks jag abrupt upp av diverse otäckheter som beskrivs. Det är rakt på sak, inga skyddslappar. Barnets utsatthet och sårbarhet blir så tydlig, vuxna människors handlingar och bortförklaringar så äckliga och råa. Barns grymhet skyggas det inte heller för, för hur utvecklas egentligen ett barn som aldrig får någon kärlek, ömhet och trygghet. Hur överlever ett sådant barn världen?

Det finns några saker i boken som man skulle kunna hänga upp sig på, jag tänker främst på barnsoldaten Samuel Bais historia... den är inte helt trovärdig. En sådan som Samuel skulle aldrig få chansen att komma till Sverige, en sådan som Samuel lever inte längre med sin familj...men, jag väljer att bortse från det för allt annat är så bra.

Personbeskrivningarna är komplexa och jag får en känsla för de flesta av karaktärerna. Jag både känner igen mig i Jeanette och irriterar mig på henne(kanske just för att jag känner igen mig i henne). Tycker att hon kan agera annorlunda gentemot Åke, att hon borde bita ifrån mer på jobbet. Sofia är svårare, luddigare och jag har till en början svårt att få grepp om henne som person, men förstår det bättre i slutet av boken.

Kråkflickan är bitvis en ångestladdad bok att lyssna på/läsa men den tar upp flera viktiga ämnen och gör det på ett bra sätt. Läs boken, men stålsätt dig innan!

Ljudboken ges ut av Ordfront ljud och kan köpas på Bokus, Adlibris och Bokia

Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg, Pocketpinglorna och Annikas litteratur och kulturblogg

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t