Fortsätt till huvudinnehåll

Vi - David Nicholls

Douglas Petersen förstår sin hustrus behov av att återupptäcka sig själv nu när deras son flyttar hemifrån.

Han trodde bara att återupptäckandet var något de skulle göra tillsammans.

Så när Connie tillkännager att hon också tänker flytta ut, beslutar han sig för att göra deras sista familjesemester till århundradets resa; en resa som kommer att föra dem alla närmare varandra, och vinna hans sons respekt. En resa som kommer att få Connie att bli förälskad i honom på nytt.

Hotellen är bokade, biljetterna köpta, resplanen utlagd med militär precision.

Vad skulle kunna gå snett?


Vi är en annorlunda relationsroman. Den börjar med att Connie meddelar sin man att hon vill skiljas efter ett långt äktenskap. Deras 17-åriga son Albie, som Douglas har en katastrofalt dålig relation med, är också på väg att lämna familjen och börja studera. Drömresan genom hela Europa är redan bokad. Douglas och Connie bestämmer sig för att åka trots allt, och för att tvinga med sig en motsträvig Albie, dock har de båda föräldrarna olika syften med resan. Douglas tänker att resan ska få Connie att ändra sig och att Albie ska börja gilla honom lite mer. Connie ser det nog mer som en rolig resa och möjligtvis som ett avslut.

Genom återblickar, främst från Douglas som är bokens främsta berättare, får vi veta hur Douglas och Connie träffades och hur deras liv sett ut genom åren. De är verkligen ett omaka par och att en skilsmässa är på väg känns rätt naturligt - för alla utom för Douglas. Han vill leva ett tryggt, inrutat liv. Vill följa planer som de gör, avskyr att vara spontan och har oerhört svårt att förstå de andra familjemedlemmarna. Den stora resan genom Europa har han planerat, de ska hinna se alla "måsten" och det är viktigare att pricka av att man varit på olika ställen än att faktiskt uppleva dem tillsammans.

Under nästan hela boken känner jag en stor irritation mot Douglas och stor sympati för hans fru, men ju mer jag får veta så framstår inte Connie som särskilt sympatisk heller. Och det är väl så här i livet; att ingen är perfekt. Det som slår mig är att paret aldrig verkat prata ordentligt med varandra om sina drömmar, synen på livet, vad de vill med sitt förhållande. Jag undrar om Connie ens ville skapa sig ett liv med Douglas eller om det "bara blev så".  Douglas pratar inte med sin son heller - han "uppfostrar" bara och det har helt förklarligt gjort att Albie avskyr sin far.

Resan blir på många sätt en katastrof. Om du som läsare förväntar dig att - eftersom boken tillhör feel good- genren - allt blir en enda romantisk, mysig tågresa genom kontinenten så kommer du att bli överraskad. Den är dråplig, tragikomisk och synar äktenskap och familjerelationer i sömmarna. Det är inte vackert men alldeles säkert realistiskt.

Lotta Olsson skriver i DN att boken är omåttligt rolig. Jag håller inte med. Visst är den kul ibland och det händer att jag drar på smilbanden men mest av allt tycker jag att den är sorglig. Jag tycker väldigt synd om Albie...

Vi är en mycket välskriven bok. Det märks att David Nicholls har lagt ner mycket tid på den och inte bara hafsat ihop en bok efter storsäljaren En dag. Återblickarna bygger upp berättelsen på ett bra sätt, får mig som läsare att successivt förstå karaktärerna bättre. Jag som läsare får lära känna Douglas, Connie och Albie på djupet. Nicholls vågar ta fram såväl fina som midnre fina sidor hos dem och beskriver kompexiteten i mänskliga relationer på ett insiktsfullt och varmt sätt. Trots allt detta falller boken mig inte helt i smaken.

Jag lyssnade på Vi som ljudbok med Johan Holmberg som uppläsare.

Boken ges ut av Printz Publishing och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Hyllan, Kulturkollo och Feelgood biblioteket

Kommentarer

bloggbohemen sa…
Får nog ge den här boken en chans. Tror det blir ljudbok för mig med i så fall.
Carro sa…
Den här har jag sneglat lite på men inte kommit till skott med än.
Linnea sa…
Jag tyckte verkligen om En dag. Kommer nog ge den här en chans. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t