Fortsätt till huvudinnehåll

Monster - Micael Dahlén

Den här boken har ingått i mitt projekt att beta av hyllvärmare. Av någon anledning har jag haft den stående oläst i hyllan i närmare tre år trots att jag varit rätt nyfiken på den. Monster blev rätt uppmärksammad är den kom ut och Micael Dahlén, som till vardags är professor i ekonomi, har beskrivits som en professor och författare med rockstjärnestatus. Jag antar att det har med hans stil att göra.

I Monster skriver Micael Dahlén om sin, samhällets och kvinnors besatthet av mördare och seriemördare. Det börjar med att han läser ett öppet brev som Tony Olsson fått publicerat i Aftonbladet med rubriken "Sluta skicka kärleksbrev". Han börjar upptäcka hur väldigt många män dömda för mord och andra hemskheter (som kannibalism) blir uppvaktade av kvinnor och kan för sitt liv inte förstå fenomenet. Han börjar läsa på och forska i ämnet och upptäcker en dag att han själv är lika besatt och fascinerad av dessa män. Hur han blir en del av karusellen och "industrin" när han bestämmer sig för att träffa och intervjua ett fem kända mördare, fyra män och en kvinna.

Å ena sidan kan jag inte undgå att bli lite imponerad över att han lyckas få till möten med både Charles Manson och Issei Sagawa fast å andra sidan så livnär de sig både själsligt och ekonomiskt på uppmärksamheten kring deras vedervärdiga brott. Dahlén redogör för varje mördares brott och om sitt möte eller möten med dem. Han delger sina privata funderingar kring människors fascination kring ond bråd död, redogör ganska lättsamt för en del forskning i ämnet och drar slutsatser efter viss egen forskning. Det märks dock att det är ekonomi som är hans huvudämne och inte psykologi, sociologi eller kriminologi om jag säger så.

Jag tycker att ämnet mördare och brott är intressant, både fiktiva som verkliga men tyvärr känns den här boken alltför amatörmässig. Den är inte så välskriven heller.

Om ni vill läsa något riktigt bra och samtidigt lättläst i ämnet föreslår jag hellre den brittiske kriminalpsykologen Paul Britton - för att läsa min recension av hans bok Picking up the pieces kan ni klicka här.

Monster gs ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Hyllan, Boktanken och Mettes pocketblogg

Kommentarer

Vargnatt sa…
Jag läste också den här för ett tag sedan men den blev ingen fullpoängare hos mig heller, jag förväntade mig lite fel saker av den. Men ska kika på den du nämnde! :)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t