Fortsätt till huvudinnehåll

Koka björn - Mikael Niemi

Jag började att lyssna på Koka björn som ljudbok med Mikael Niemi som inläsare. Han läser bra (och jag brukar gilla att lyssna på honom) men kände ganska snart att det här är en bok som jag behöver läsa. Det berodde främst på språket. Niemi skriver så finurligt och vackert att jag inte vill missa något, vilket är lätt hänt när man lyssnar. Tankarna svävar iväg några sekunder och så har man kanske missat en fin mening.

Handling (förlagets text):
Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.

Lars Levi Laestadius
Mina reflektioner:
Prosten är ingen mindre än den historiska personen Lars Levi Laestadius som alltså var präst, botaniker och författare. I Niemis bok även mordutredare i äkta Sherlock Holmes-anda.

Koka björn har två huvudkaraktärer: Laestadius och pojken Jussi. Jussi har stuckit från sin alkoholiserade mamma som missköter honom och lillasystern grovt. Han träffar prosten när han utsvulten står vid vägkanten och tigger mat. Prosten tar sig an pojken, ger honom ett hem, lär honom att läsa och skriva och gör honom till människa. Hos prosten får Jussi ett värde även om omgivningen kastar misstänksamma blickar på honom. Han beter sig nämligen inte som andra utan mer som en strykbräda hund.

Ett annat centralt tema i boken är fattigdom och Niemi skildrar den skoningslöst utan att lägga något romantiskt skimmer över den. Fattigdom är fult, den är sjukdomar, den är okunskap och den gör människor elaka.

När den försvunna vallflickan hittas död antas det att hon fallit offer för en slagbjörn, som sedermera jagas och dödas. Prosten är dock övertygad om att hon fallit offer för mänskliga händer och bedriver tillsammans med Jussi en utredning för att ta reda på vem monstret är.

Jag är ju ett fan av historisk fiction där verkliga historiska personer och händelser blandas med uppdiktade händelser. Laestadius är en person som jag hört mycket om genom åren, främst koppar då till laestadianismen. Det är svårt att veta hur väl Niemi fångat den verklige Laestadius sinne men jag får för mig att han har gjort det bra.

Vill du veta mer om Tornedalens och Sveriges historia och samtidigt få dig serverad en spännande historia skriven på ett vackert språk så är det här en bok för dig! Det enda jag egentligen har att invända mot den är sättet på vilket Niemi vid ett par/tre tillfällen använder sig av det kvinnliga könsorganet (oavsett om det är en människas eller en vajas) för att beskriva något fult eller osmakligt. Han använder det alltså i sitt bildspråk i detta syfte. Medvetet eller inte?

Boken ges ut av Piratförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är ...och dagarna går, Boktokig och Läsa och lyssna




Kommentarer

Annette sa…
Den här boken skall jag också läsa. Jag blev så nyfiken på boken när jag lyssnat på Mikael Niemi och Ann-Helén Laestadius (faktiskt släkt med Lars Levi Laestadius som det skrivs om i boken) på Sigtuna litteraturfestival, och nu blir jag ännu mer övertygad.
@annette - det samtalet hade jag velat lyssna på!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t