Fortsätt till huvudinnehåll

Oktober i Fattigsverige: Dagbok - Susanna Alakoski

Susanna Alakoski kallar Oktober i Fattigsverige för en dagbok och beskriver hur biografin träder in i hennes liv. Jag ser den mer som en kommentar om svensk socialpolitik som tar avstamp i hennes eget liv. Hon är i och för sig väldigt personlig och bitvis får vi komma författaren väldigt nära. Alakoski har tidigare använt erfarenheter från sin uppväxt i sina romaner men här tar hon inte skydd bakom fiktiva karaktärer.

Det märks att Susanna Alakoski är utbildad socionom och att hon arbetat som socialsekreterare. Jag som arbetar inom socialtjänsten känner igen problematiken när lagstiftningar krockar med varandra och människan hamnar i kläm och när ekonomin krockar med behoven. Jag ler igenkännande när Alakoski beskriver hur Socialtjänsten alltmer får ägna sig åt att vara bostads- och arbetsförmedling när övriga delar av samhället inte tar sitt ansvar. Det som händer är såklart att det tar tid och resurser från det sociala arbetet.

Fattigdom... Barnfattigdom...sug på de orden... Vet du riktigt vad de betyder och hur fattigdom påverkar en person, hur fattigdom påverkar självkänslan?

Jag kan inte ärligt säga att jag vet det eftersom jag aldrig har upplevt det. Men jag kan föreställa mig och Alakoski beskriver det så väl sin bok så jag får hjälp av henne. Hon skriver om hur hon inte fick fortsätta träna gymnastik eftersom hon "trots att hon blivit påmind flera gånger" om att köpa ny gymnastikdräkt och nya skor inte gjorde det och dessutom kom hon sent till tävlingar. Saken var ju den att föräldrarna inte hade pengar till nya kläder och att hon åkte buss, ensam, till tävlingar som låg på ställen hon inte varit på tidigare och gick vilse. Skammen gjorde att hon inte kunde berätta det här för ledaren. Jag hoppas verkligen att lärare och idrottsledare är mer uppmärksamma på sådana här signaler idag! Eller hur hon idag lämnar kläder och prylar som hon rensar ut vid sopförrådet (trots att man inte får) eftersom hon vet att på natten söker sig de som inte har pengar till sopförråden för att leta efter saker de behöver.

Alakoski ger fattigdomen ett ansikte, hon ger den känslor, gestaltar den. Det är viktigt! Det här är en viktig bok som jag särskilt hoppas att politiker ska läsa.

I boken så blandar Alakoski sina egna tankar och funderingar med gamla journalutdrag om sin familj, forskningsrapporter och citat från andra författare. Det kanske framförallt är det som jag har svårt att se den här boken som en dagbok. Fast nu när jag tänker till så har jag bara en förutfattad mening om vad en dagbok är. Självutlämnandet talar för att det här är en dagbok.

Det jag kanske tyckte mindre om i boken är när den blir nostalgisk. Inte nostalgisk vad gäller Alakoski själv utan vad gäller samhället och socialpolitiken. Vi har ett annat samhälle nu än på 70/80-talet. Det finns saker som är sämre och saker som är bättre, viktigast är att anpassa oss till den tid vi lever i idag - inte att gå tillbaka till något som var.

Boken ges ut av Bonnier Pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Marcusbiblioteket har också bloggat om boken


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t